Bilgehan K. Gündüz

www.bilgehangunduz.com / www.sorogren.com

Panda Cloud Office Protection Advanced

Panda Cloud Office Protection Advanced

Panda Cloud Office Protection Advanced  kurulum ve ilk ayarlar

Antivirüs olarak, panda ürün ailesinden ” Panda Admin Secure Console 2011″ kullanıyorum. Bu ürünün Windows 8, Windows 2012 Server, Exchange 2013 desteği olmadığı için Panda ile görüşmeye başladım. Bana “Panda Cloud Office Protection Advanced” ürününden bahsettiler ve eski ürünün 2015 senesine kadar olan lisansını,  cüzi bir ücret karşılığı yeni ürüne gerçirmeme yardımcı oldular. Bu konuda bana desteğini esirgemeyen Panda Türkiye çalışanlarına teşekkür etmek istiyorum.

Cloud (Bulut) projelerinin yaygınlaştığı bir ortamda inanıyorum ki, çok kısa bir zamanda bir çok uygulama bulut üzerine taşınacak ve bu uygulamaları kullanmak kaçınılmaz olacaktır.

Panda Cloud Office Protection Advanced konsol tarafındaki kurulum, Panda Türkiye firmasının size yollamış olduğu maildeki  https://www.pandacloudsecurity.com adresini tıklamanız ve tarafınıza verilmiş olan kullanıcı adı ve şifreyi girmeniz ile bitiyor. İlk etapda 61 bilgisaya kurulum yapacağım için ben bu kadar lisans aldım. Görüldüğü üzere şu anda 0 tanesini kullanıyorum ve lisansım 2015 Ocak 4′ de dolacak.

Panda_1_1

Install Sekmesinden, Windows, Linux üzerine kurulum için gerekli olan Agent’ ı indiyoruz. Ya da birden fazla bilgisayara aynı anda kurulum yapabilmek için Distribution Tool’u indiriyoruz, ki bu tool sadece Windows üzerine kurulabiliyor.

 

Panda_3_1

Kurulum dosyasını indirdikten sonra çift tıklayıp, kuruluma başlıyoruz.

 

 

Panda_3_1a

İleri Diyoruz…

Panda_3_1b

Install diyoruz…

Panda_3_1c

Finish’i tıklayıp, Distribution Tool kurulumunu bitiriyoruz..

Panda_3_1d

Distribution Tool çift tıklıyoruz ve Install Protection düğmesini tıklıyoruz.

Panda_3_1e

İster Domain, ister IP, ister bilgisayar adlarını seçerek, oturduğumuz yerden istediğimiz bilgisayarlara kurulumu başlatıyoruz.
Ben Domain seçeneği ile devam ediyor ve sadece bir bilgisayar seçiyorum (BILGEHANPC). İsterseniz o an açık olan ve listede görülen tüm bilgisayları seçip, kurulum başlatabiliyorsunuz, ki Tool’un amacı da o zaten.

Kurulumun yapılacağı bilgisyarların Local Admin Grubunda zaten Domain Admin bulunduğundan, ben burada Domain Admin kullanıcısını ve şifresini giriyorum.

Panda_3_1f

“İşi başarılı bir şekilde oluşturdum” mesajını alıyoruz.

Panda_3_1g

İş, önce In Progress kabına başarılı bir şekilde kurulum gerçekleşirse de Completed kabına düşüyor. Herhangi bir hata olur ve kurulum başlamaz ise durumu diğer kaplardan hata kodları ile takip edebiliyoruz.

Panda_3_1h

İlk bilgisayarımıza kurulumu gerçekleştirdik.  Yönetim ekranından, Computers  tabından bunu görebiliyoruz.

Panda_3_1ha

“Böyle bir tool var ama ben kullanmak istemiyorum. Tek tek elimle her bilgisayara kurulumu tercih ediyorum.” diyorsanız; WAAgent.msi dosyasını indirip,elle bilgisayar başında kurulumu yapabiliyorsunuz.

Panda_3_2

İleri deyip, kurulumu başlatıyoruz…

Panda_3_2a

Kurulum başlıyor ve bitiyor.

Panda_3_2c

Kurulum esnasında kullanıcının bilgisayarındaki görüntü aşağıdaki gibi oluyor. Bende eski ürün de Panda olduğu için iki simge var. Kurulum bitip, sistem yeniden başlatıldığında sadece yeni Panda ikonu kalıyor.

Panda_3_1i

Yeni Panda ikonunu çift tıkladığımızda, kurulum aşamalarını detaylı olarak görebiliyoruz. İlk ekran 6 adımdan oluşuyor çünkü bu yükleme bir uninstall işlemi de içeriyor.

Panda_3_1j

Bir bilgisayara ilk defa antivirüs yüklüyorsanız, ekran karşımıza 5 aşama olarak çıkıyor.

Panda_3_2d

Uninstall elle yapmış ve bilgisayarı yeniden başlatmadan Panda kurulumuna başlamışsak,aşağıdaki ekranla karşılaşıyoruz. Sorun yok, sistem yeniden başlatılarak kurulum sıkıntısız tamamlanmış oluyor. Yeri gelmişken Panda’nın bu ürünü, bilgisayarda yüklü linkteki (http://www.pandasecurity.com/enterprise/support/card?id=50021) tüm ürünleri kurulum sırasında otomatik uninstall edebilmektedir.
Panda Cloud Office Protection kurarken bir sorun yaşarsanız ve sıkıntılı bir kurulum olursa Ekle/Kaldır dan ürün kaldırılamayabilir.Linkteki (http://www.pandasecurity.com/enterprise/support/card?id=50036) uygulama ile Panda’ya ait sistemde ne varsa silebilirsiniz. (DG_WAGENT_6_50 sadece Agentı yada DG_WCLIENT_6_50 ürünün kendisini kaldıra bilirsiniz.)

Panda_3_2e

Kurulum bu kadar kolay…Şimdi sıra konsol kısmındaki ayarlara geldi. Setting kısmına giriyoruz ve önce bir profil, sonra da bir grup oluşturuyoruz. Burada amaç; oluşturulan profiller ile oluşturulan grupları eşleştirmek. Ben önce Server ve Client diye iki grup ve profil oluşturup bunları birbirleri ile eşleştiriyorum. Sonra da Server ve Client tarafında gerekli ayarları yapmaya başlıyorum. İki profil arasında 1-2 fark olacak ise önce bir profili oluşturup sonra kopyala deyip ikinci profili oluşturup, istenen 1-2 değişikliği yapmak çok daha mantıklı olacaktır.

Panda_4_1

Önce profili oluşturuyor, sonra  yeni bir grup oluşturmak için Add Group “+” tıklıyorum. Grup oluştururken bu grubun hangi profili kullancağını da seçiyorum.

Panda_4_7

Eğer Gruba bağlı profili daha sonra değiştirmek istersek; yine bu ekrandan profil seç diyebiliyoruz. Aşağıdaki ekranda Oztest Grubu şu anda Default profili kullanıyor görünüyor.

Panda_4_7a

Profil seç ile Oztest grubunun artık Oztest Profilini kullandığını, aşağıdaki ekrandan görebiliyoruz.

Panda_4_7b

Gruplara bağlanmış olan profillerden birini silmek istediğimizde aşağıdaki uyarıyı alıyoruz.

Panda_Cloud_Delete
Profilin ilk sekmesi Main kısmında yüklenecek uygulama dilini seçiyoruz. Farklı lokasyonlardaki kullanıcılarınız için ayrı grup ve profiller oluşturarak, Almanya’daki kullanıcılara yüklenirken Almanca, Rusya’dakilere Rusca yüklenmesini sağlayabilirsiniz. Maalesef görüldüğü üzere ürünün Türkçe sürümü yok. Aynı zamanda Yönetim Konsolunun da  Türkçe Sürümü yok !!! (Panda Türkiye’ye Dünyada en çok kullanılan 5. dil olan Türkçe’nin de en kısa sürede bu listede olması dileklerimiz ile :- ))

Panda_4_1a

Profilin ilk sekmesi Main kısmında Advanced Settings linkine tıklayıp, buradan ürünün kurulacağı klasör yolu, karantina klasörünün yolu,  Panda ürünün Uninstall edilme işlemi şifreye bağlama, Panda kurulacak sistemde eğer başka bir güvenlik yazılımı varsa bunun kurulum sırasında otomatik kaldırılması  veya internete bağlantı için client tarafında Proxy kullanılıyor ise bu tür bilgileri bu ekrandan ayarlayabiliyoruz.

Panda_4_1a1

Updates sekmesinden Panda ürünü ve imzanın ne sıklıkla kontrol edileceği ve otomatik olarak yüklenip yüklenmeyeceğini ayarlıyoruz. Ben ürünün otomatik güncellenmemesini istiyorum ve bunu sunucu tarafındaki profilimde kullanmıyorum. Her ne kadar ürünün yeni versiyonu  sadece client kısmını resetle seçeneği ile bana sunucuları istediğim zaman resetleme şansı verse de, server tarafındaki ürün güncellemelerini kendi istediğim zamanda yapmanın daha uygun olduğunu düşünüyorum. Zaten o da bana bu şansı veriyor.

Panda_4_1b2

Job sekmesinden, istediğimiz zaman diliminde bu profil içinde olan bilgisayarların otomatik taranmasını sağlayabiliyoruz.

Panda_4_1c

Job kısmında Advanced setting kısmına girerek tarama işlemi ile ilgili detayları belirleyebiliyoruz. Aşağıda  görüldüğü üzere, sıkıştırılmış dosyaların da taranması veya hariç tutulacak uzantıları, dosya adlarını hatta klasörleri de bu ekrandan belirliyebiliyoruz.

Panda_4_1d

Warnings ekranında ise zararlı yazılım uyarılarının kullanıcıya gösterip gösterilmeyeceği veya herhangi bir zararlı yazılım bulaşma tespitinin SMTP server bilgilerini girerek istenilen mail adresine atılabilmesi gibi ayarları yapabiliyoruz.

Panda_4_1e

Apply to sekmesinde ise  üzerinde değişiklik yapmış olduğumuz profilin hangi gruplara uygulandığını görebiliyoruz.

Panda_4_1f

Antivirüs kısmında, Files sekmesinden ürünü aktif veya pasif duruma getirebiliyoruz. Yine sıkıştırılmış dosyaları tarama veya hangi tür zararlı yazılımlar için bu ürünü kullanacağımızı belirleyebiliyoruz.

Panda_4_2

Files sekmesinde Advanced Settings linkini tıkladığımızda, hangi uzantıları, dosyaları, klasörleri hariç tutacağımızı belirleyebiliyoruz. Bazı ürünlerde özellikle bilinen bazı klasör ve dosya uzantıları, tarama sırasında zarar görmesin diye default hariç tutularak geliyor. İstersek bunu değiştirebiliyoruz. Panda’da da böyle olsa fena olmazdı. Örnek : Exchange Server Database  ve ilgili klasörler.

Panda_4_2a

Mail tabında mail korumasını aktif veya pasif duruma getirebiliyor ve hangi tür zararlı içerik için koruma sağlanacağını belirleyebiliyoruz.

Panda_4_2b

Mail tabındaki Advanced Settings tıkladığımızda, taramadan hariç tutulacak uzantıları belirleyebiliyoruz.

Panda_4_2c

Web tabında, internet korumasını aktif veya pasif edebiliyor ve hangi tür zararlı yazılım için koruma sağlanacağını seçebiliyoruz.

Panda_4_2e

Firewall kısmında General tabını, Server ve Client firewalllarını aktif etmek ve gerekli ilaveleri yapmak için kullanıyoruz. Yine bu ekrandan Windows 7 ile çok yaygın kullanılmaya başlanan ağ tipinide belirleyebiliyoruz.

Panda_4_3

Firma içinde tüm clientların kullandığı programları, tek tek tüm kullanıcı firewallarına girmek yerine bu profil üzerinden girebiliyoruz. Ve kuralın içeriden dışarı mı, dışarıdan içeri mi kullanılacağını yine o ekranda belirleyebiliyoruz.Kullanıcı kurallarını mı yoksa Panda kurallarının mı gösterileceğini gösteren bir comboboxta bulunmakta. Panda kuralları System tarafında açılmış durumdadır.

Panda_4_3a

Intrusion Prevention tabında ise hangi saldırı türlerine karşı önlem almak istediğimizi seçiyoruz.

Panda_4_3b

System tabında Panda içinden kuralları ekleyebiliyoruz.

Panda_4_3c

System tabında ekle dediğimizde ise normal bir firewallda rule oluşturur gibi  port  ve protokol belirterek kurallar oluşturabiliyoruz.

Panda_system_rule

 

Device Control tabında, bir takım programların ücret karşılığı yaptığı işlemi ücretsiz olarak yapma şansı buluyoruz. Nedir bunlar diyecek olursanız; Usb Disk/Bellek, Cd/Dvd sürücü,Bluetooth ayğıtı, Image yakalama ve modem gibi cihazlara erişimi kapayabiliyoruz. Ya da cihaz hem okunabilir hem de yazılabilir bir cihaz ise sadece oku veya sadece yaz diye biliyoruz. Sadece bu tab için bile ayrı ayrı profiller oluşturulup kullanılabilir.

Panda_4_4

Mail için Exchange Server kullanıyorsak, mailbox güvenliği için gerekli ayarları bu ekrandan yapıyoruz.

Panda_4_5

Mail için Exchange Server kullanıyorsak, Spam ayarlarını bu ekrandan yapıyoruz. Yine bu ekrandan kendi beyaz listemizi ve kara listemizi ayarlaya biliyoruz. Bu ekran da da malesef Export /Import seçeneği görünmüyor. Elimizde eski cihaz veya yazılımınızdan almış olduğunuz bir White Liste veya Black List varsa, tek tek elle giriyoruz. Panda Türkiye konu hakkında bir tool olduğunu söyledi ama malesef ben bulamadım.

Panda_4_5a

Web Access Control tabında, istediğimiz kategorileri seçerek otomatik o kategorideki sitelere erişimi yasaklayacağımız gibi  ekranın hemen alt kısmında elle belirli sitelere erişimi de yasaklayabiliyoruz. Bunun tam tersini yani istediğimiz sitelere içeriği veya kategorisi ne olursa olsun erişimi serbest bırakma işlemini de bu tabdan yapıyoruz. Ayrıca Web Access contol kullanımını da bu ekrandan aktif veya pasif duruma alabiliyoruz.

Panda_4_6

Quarantine tabından karantinaya alınmış dosyaları görebiliyoruz.

Panda_5_1

Reports kısmından istediğimiz gruplar ile ilgili istediğimiz formatta rapor alabiliyoruz.

Panda_6_1

Other Services tabında, ücretini ödemek kaydı ile MalwareRadar programını da kurup kullanabiliyoruz.Destek için de yine bu tabdan yararlanabiliyoruz…

Panda_7_1

KISACA BAZI HATIRLATMALAR

Kurulum sırasında Windows 2000 Pro Client / Windows 2000 sunucularınız var ise önce IE en az 6.0 çekmeniz gerekiyor.

Panda_Uyari_1

Server tarafında kurulumdan sonra olay görüntüleyicide bu hatayı görüyorsanız, kurulum sırasında ters giden birşeyler olmuş demektir. Ürünü kaldırıp yeniden kurmanızı öneriyorum. Bende 8 sunucunun sadece 1′ inde bu hatayı verdi. Sunucuda Windows 2000 yüklüydü, ürünü kaldırıp yeniden kurduğumda sorun çıkmadı.

Panda_Uyari_2

Kurulum sırasında aşağıdaki hatayı alıyorsanız, muhtemelen firewall tarafında msi uzantısı ya blockludur ya da firewall tarafında bu siteye erişim yasaklanmış olabilir.

Panda_Uyari_3

Panda kurulumu yapılırken yukarı daki hatayı aldığımızda  Firewall tarafındaki durum Denied görünmekte.

Panda_Uyari_4

Bilgehan K. Gündüz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

admin

Website:


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/bilgehan/domains/bilgehangunduz.com/public_html/wp-content/themes/consultstreet/comments.php on line 45

You must be <a href="http://www.bilgehangunduz.com/wp-login.php?redirect_to=http%3A%2F%2Fwww.bilgehangunduz.com%2Findex.php%2F2013%2F06%2F26%2Fpanda-cloud-office-protection-advanced%2F">logged in</a> to post a comment