Bilgehan K. Gündüz

www.bilgehangunduz.com / www.sorogren.com

Windows 2008 R2 -XIV- Disk Bölümünün Gölge Kopyası (Volume Shadow Copy)

Windows 2008 R2 -XIV- Disk Bölümünün Gölge Kopyası (Volume Shadow Copy)

Disk Bölümünün Gölge Kopyası (Volume Shadow Copy)
1.- Windows 2003 ile gelen bu özellik sayesinde, bir sürücüdeki paylaşımdaki dosyaların, bizim belirlediğimiz zamanlarda yedeklenmesi ve Dosya/klasör/Sürücü üzerinde sağ tuş yapıp, Önceki Sürümler tabından istediğimiz ana en yakın zamanda alınan dosyanın kopyasına ulaşmamızı sağlar.Aşağıdaki ekranda önce hangi sürücüdeki paylaşımların gölge kopyası alınsın istiyorsak, o sürücü seçilerek “Etkinleştir” düğmesine basıyoruz.

2.-
Ektinleştir dediğimizde, aşağıdaki bilgilendirme ekranı ile karşılaşıyoruz. Bu ekranda da dediği üzere, bir varsayılan yedek alma şekli var; bu sizin makinanızın yoğunluğuna göre uygun bir zamanda olmaya bilir, bunu dikkatli planlayın diyor.

3.- Yukarıdaki ekrana Evet dediğimizde bu sürücü için ilk gölge kopyanında oluştuğu görünmektedir.

4.-Ayarlar düğmesine bastığımızda ise Gölge kopyaların başka sürücüde tutulmasını sağlaya biliyoruz, yine bu ekranda Gölge kopyaların en fazla toplam ne kadar yer kaplaya bileceğini belirliye biliyor.

5.- Yukarıdaki ekranda Zamanla düğmesine basarak varsayılan olarak günde iki kere yedek alındığını görüyoruz.Bu ekranda Hafta içi her gün saat 7 de bir yedek alınacağı girilmiş.

6.- Bu ekranda ise hafta içi her gün saat 12 de ikinci bir yedek alınması sağlanmış. Bu ekranları istediğimiz gibi değiştire biliriz, istersek sadece günde bir yedek alabileceğimiz gibi, her saat başı yedek almasınıda sağlaya biliriz ama yedek alınacak büyüklüğü göre çok sık yedek almanın, sistem kaynaklarını olumsuz etkileneceğini unutmamamız gerekiyor.

7.-Aşağıda örnek olarak bir excel dosyasının gölge kopyası görünmektedir. İstenildiği taktirde tuşuna basılarak, gölge kopyasını içini görüntüleye bilir, Kopyala düğmesine basılarak gölge kopya aynı yerede değil farklı bir yere kaydedile bilir.

8.- Geri Yükle düğmesine basarsakda mevcut dosya üzerine seçmiş olduğumuz gölge kopyayı geri döne biliyoruz.

admin

Website:


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/bilgehan/domains/bilgehangunduz.com/public_html/wp-content/themes/consultstreet/comments.php on line 45

You must be <a href="http://www.bilgehangunduz.com/wp-login.php?redirect_to=http%3A%2F%2Fwww.bilgehangunduz.com%2Findex.php%2F2011%2F06%2F22%2Fwindows-2008-r2-xiv-disk-bolumunun-golge-kopyasi-volume-shadow-copy%2F">logged in</a> to post a comment