OWA (Outlook WebApp) örneğimi özellikle Firefox üzerinden yaptım IE ile Firefox üzerinden OWA kullanımında hiç bir fark kalmadı özellikle daha önceki sürümde Firefox üzerinden OWA nın sadece Light sürümünü sağlıklı kullana biliyorduk ama Exchange 2010 ile artık bu sorun ortadan kalktı.Biz OWA ya iç değil dış networkten bağlanacağımız için OWA kullanımına başlamadan önce DNS ayarlarında MX kayıdımızın sağlıklı bir şekilde çalışıp çalışmadığını kontrol ediyoruz. ADSL Modem veya Firewallumuzda Https kullanımı için 443 nolu portu Exchange Server IP Adresinize yönlendiri yoruz.Exchange server kurulurken IIS bileşenleride yüklendiği için Exchange kurulumu yapmış olmak OWA yı kullanmak için yeterli oluyor.Biz örneğimizde bogachangunduz.com alan adını kullanmıştık. https://mail.bogachangunduz.com/owa yazarak owa kullanımına başlıyoruz.
Aşağıda görüldüğü üzere arayüz olarak Outlook ile OWA arasında pek bir fark artık yok.
Yukarıdaki ekranda seçenekler kısmını tıkladığımızda aşağıdaki ekran açılmaktatır.Ekranın hemen sol tarafında Yönetilecek olanı Seçerek işlemler yapmaya başlaya biliriz. Kuruluşu seçersek kuruluşun geneli ile ilgili ayarları yapa biliyoruz.Bunlar Posta Kutuları, Ortak Gruplar, Dış Kişiler, Yönetici Rolleri, Rolleri Kullan dır.
Biz kendimi seçerek bilgilerimizi güncelliyoruz.Ekranın sağında en fazla kullanılan özellikler için kısayollar yapılmış.
Sol taraftaki menüden E-Posta Düzenleyi seçerek Gelen kutusu için kurallar oluştura biliyoruz, otomatik yanıtlama mesajları girebiliyor ve Mailler ile ilgili teslimat raporlarını inceleye biliyoruz.
Gruplar kısmından ise mevcut üyeliklerimi görebiliyorum.
Ayarlar kısmının ilk sekmesinde yani posta kısmında kendimize bir imza oluşturabiliyoruz, Gizli ve Kimden alanlarının yeni mail üzerinde gösterilmesi, okundu bilgisi gibi ayarları bu ekrandan giriyoruz.
Genel kısmında Yeni mail yazarker kime kısmına tıkladığımızda önce GAL mı karşımıza çıksın yoksa Kişiler kısmımı onu bu ekrandan ayarlaya biliyoruz.
Parola kısmından eğer istersek OWA üzerinden şifremizi değiştire biliyoruz.
Posta kutunuzdaki bilgilerinize erişmek için cep telefonunuzu kullanabilirsiniz. Buna e-posta iletileri, sesli posta iletileri ve ayrıca takvim, kişiler ve görev verileri dahildir. Bunun için, telefonunuz Windows Mobile 5.0 veya sonraki bir sürümünü çalıştırıyor veya Exchange ActiveSync ile uyumlu olmalıdır.
SPAM Mail konusunda her türlü ayarı aşağıdaki ekrandan yabilirsiniz.
Aşağıdaki ekrandan ise özellikle yöneticilerin çok sevdiği bir ekran yönetilecek olanı seçten her hangi bir kullanıcıyı seçerek o kullanıcı için gerekli ayarları siz yapa biliyorsunuz.�
Aşağıda kendi ayarlarınız ile bir başkasının değiştirile bilecek ayarları arasındaki farkı ekran ile göstermeye çalıştım.