Bilgehan K. Gündüz

www.bilgehangunduz.com / www.sorogren.com

Microsoft RMS (Rights Management Services) Rolü Hakkında

Microsoft RMS (Rights Management Services) Rolü Hakkında

Microsoft RMS (Rights Management Services) Rolü Hakkında

RMS microsoft firması tarafından çıkarılmış ayrı bir uygulama iken, windows 2008/R2 ile bir rol olarak sistem içine gömülmüştür.RMS gerek kurulumu gerekse kullanımı açısından  beğenmediğim bir üründür. Nedenlerine gelince ilk ve en önemli nedenim, tamamen duygusal aslında.  Microsoft Ofis Standart paket ile bu ürünü kullanamıyorsunuz. Microsoft Ofis standart paket üzerindeki Professional veya diğer üst sürümler üzerine kurabiliyorsunuz.  Excel,Word veya her hangi bir ofis dökümanı açarken, açılış oldukça yavaşlıyor. RMS ile haberleşmesi çokta seri değil. Büyük yapılarda sağlıklı kullanım için yine SQL server kullanılması isteniyor ama bu da ilk başta belirtmiş olduğumuz duygusallığımıza ayrı bir duygusallık katıyor.Dökümanlar üzerindeki hareketlerimizi, RMS üzerinde belirlenmiş olan şablonlara göre kısıtlamaya yarıyan bu rol, şu anda kaç firma tarafından kullanıyor açıkcası bilmiyorum ama özellikle Microsftun kendi ürünleri içinde bile tam olarak desteklenmeyen bu ürünün pek tutmayacağı kanısındayım.

Ürün hakkında detyalı bilgi isteyenler : http://technet.microsoft.com/tr-tr/library/cc771627(WS.10).aspx

admin

Website:

2 comments

Orcun

RMS başarılı bir servistir.
Superplay, digiturk online gibi bir çok büyük firma tarafından da kullanıldı.
“Microsftun kendi ürünleri içinde bile tam olarak desteklenmeyen”

bu kısmı hiç anlamadım. Mac tarafındaki programlarında bile tam desteği mevcut.
hatta çeşitli eklentileri ile PDF ve diğer görsel medialar içinde entegre ediliyor.

Mac ve Windows üzerinde çalışıyor. Mac tarafında da kerberos ile çalışabiliyor.
Outlook üzerinden kullanılabileceği gibi Exchange ile entegre olarak daha yüksek güvenlik sağlanabiliyor.

Belirlenen özel kelimeler ile mailleri otomatik olarak şifreleyebiliyor.
Şüpheli kelimleri Exchange mail içinde farkkettiğinde maili şifreliyor. Templatte belirtilen userlar dışında mail açılmıyor.

İşin güzel tarafı kimin neyi açtığını loglardan takip edebiliyorsunuz.
Kiritik bir noktada bulunan personel işten ayrıldığında elindeki mevcut dökümanlarıda artık görmemesini sağlayabilirsiniz.

böyle bir servis için gerçekten bu makele sadece duygusal olmuş.

Bilgehan K. Gündüz

Orçun Selam

Hala Ms Office 2000/2003 ve Exchange 2000/2003 Standart sürüm kullanan birçok firma bulunmakta bu sürümlerde bu ürün desteklenmiyorsa bana göre hakkettiği yeri şimdi bulması mümkün olmayacaktır.
Eğer sistemim Server tarafında Windows 2008/R2 + Exchange 2007/2010 + SQL Server 2008 ve client tarafında kullanıcılarım Office 2007/2010 Pro veya daha üst sürüm zaten kullanıyor diyorsan evet hiç bir duygusallık yok ama değil ise işte ozaman oturup düşünmek lazım.


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/bilgehan/domains/bilgehangunduz.com/public_html/wp-content/themes/consultstreet/comments.php on line 45

You must be <a href="http://www.bilgehangunduz.com/wp-login.php?redirect_to=http%3A%2F%2Fwww.bilgehangunduz.com%2Findex.php%2F2011%2F06%2F24%2Fmicrosoft-rms-rights-management-services-rolu-hakkinda%2F">logged in</a> to post a comment