Bilgehan K. Gündüz

www.bilgehangunduz.com / www.sorogren.com

Windows 2008 R2 -XIII- FSMO Rollerini Taşıma –Video–

Windows 2008 R2 -XIII- FSMO Rollerini Taşıma –Video–

[vimeo]http://vimeo.com/25179739[/vimeo]

Bu Senaryomuzda, Windows 2003 Sunucusu üzerindeki FSMO rollerini, yeni kurmuş olduğumuz Windows 2008 Sunucusu üzerine taşıyacağız.

1.Aşama : Windows 2003 Sunucumuzun AD yapısını 2008 yükseltmek için öncelikle Windows 2003 Sunucumuzun DVD sürücüsüne Windows 2008 DVD mizi takıyoruz ve Komut satırından dvd sürücüsündeki D:\Sources\Adprep> dizininde önce adprep / forestprep komudunu giriyoruz ve C ye basarak devam ediyoruz. Bu işlem başarılı bir şekilde gerçekleştikten sonra  adprep /domainprep komutlarını kullanıyoruz. Bu komutu girdiğimizde, bizi Domain işlev düzeyinin en az native mode olması konusunda uyarıyor. Bizde,yapımızı Windows 2000 Mixed mode dan native mode yükseltiyoruz; sonra komudu tekrar girdiğimizde, başarılı bir şekilde işlem tamamlandı mesajını alıyoruz.

2.Aşama : Windows 2008 Sunucumuzu kuruyoruz, Domaine Join ediyoruz ve Windows 2008 Sunucumuz üzerinde dcpromo çalıştırılarak, Sunucumuzu ADC (Additional Domain Controller) yapıyoruz.

3.Aşama : Rolleri aktarmaya başlıyoruz. Önce shema rolünü aktaracağız. Schema Master rolünü değiştirmek biraz zahmetlidir.Öncelikli olarak Active Directory Şemasının görünmesi için regsvr32 schmmgnt.dll komudunu çalıştır’a giriyoruz,  sonra Başlat –> Çalıştır –>mmc yazıyoruz, MMC konsol açıldığında Ek Bileşen Ekle/Kaldır kısmını tıklıyoruz. “Active Directory Şeması” seçiyoruz. Daha sonra rolleri taşımayı her zaman İlave sunucu üzerine bağlanarak yapmamız gerektiğini hatırlayarak, Windows 2008 sunucuya bağlanarak Operations Master seçeneğinden Schema Master rolünü taşıyoruz.

4.Aşama : Active Directory Domain and Trust üzerinden bağlan diyerek, Windows 2008 Sunucumuzu bağlanıyoruz ve bu sefer de Domain Naming Master rolünü yeni sunucu üzerine taşıyoruz.

5.Aşama : Active Directory User and Computers üzerinden bağlan diyerek, Windows 2008 Sunucumuzu bağlanıyoruz ve sırası ile RID, PDC ve Infrastructure rollerini Windows 2008 sunucumuz üzerine taşıyoruz.Burada Global Catalog ile ilgili uyarı çıkıyor ama biz zaten ADC kurarken DNS ve GC yi işaretlemiştik.

6.Aşama: Windows Support Tools yüklüyerek netdom query FSMO komudunu girerek, 5 Rolünde sağlıklı olarak taşınıp taşınmadığını kontrol ediyor ve bir müddet iki sistemi de aynı anda kullandıktan sonra, Windows2003 serverımızda dcpromo yu çalıştırıp active directory kaldırıyoruz.

admin

Website:


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/bilgehan/domains/bilgehangunduz.com/public_html/wp-content/themes/consultstreet/comments.php on line 45

You must be <a href="http://www.bilgehangunduz.com/wp-login.php?redirect_to=http%3A%2F%2Fwww.bilgehangunduz.com%2Findex.php%2F2011%2F06%2F16%2Fwindows-2008-r2-xiii-fsmo-rollerini-tasima-video%2F">logged in</a> to post a comment